DET HÄR ÄR CAMILLA LÄCKBERG

35.000.000 sålda böcker

EUROPAS deckardrottning

UTGIVEN I öVER 60 länder

ÅRETS LANTIS 2011

OM CAMILLA

Camilla Läckberg är civilekonomen som bytte karriär och blev Europas deckardrottning. 

Vi börjar historien i Fjällbacka, ett litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet nästan exakt mellan Uddevalla och Strömstad. Här föddes Camilla 1974 och hennes talang för sagoberättande var uppenbar redan som litet barn. Den första historien släppte hon som femåring och redan då kunde läsaren ana Camillas tydliga fascination för de mörkare sidorna hos mänskligheten. Novellen Tomten var både rafflande och bloddrypande.

Men trots berättartalangen valde Camilla en mer traditionell karriär. Efter Handelshögskolan i Göteborg flyttade hon till Stockholm och jobbade som produktchef på både Telia och Fortum. Men hon trivdes inte som ekonom och vägen ut blev en skrivarkurs som hon fick av sin dåvarande man, mamma och bror. På kursen ”Att skriva krim” i regi av Ordfront började sedan Camilla skriva på historien som blev debutromanen Isprinsessan.

De första deckarna

Samma vecka som Camilla födde sonen Wille blev Isprinsessan antagen och 2003 kom den ut i handeln. Med sig från utbildningen på Handels hade Camilla kunskaperna om marknadsföring och vikten av att träffa kunder. Under de första åren som författare var hon runt i nästan varenda bokhandel i landet för att signera och berätta om sina böcker. Det är ett både hårt och medvetet arbete som ligger bakom framgångarna.

Fayes hämnd

2019 släppte Läckberg En bur av guld, den första boken om affärskvinnan och entreprenören Faye Adelheim. Det skulle bli startskottet för en ny global framgångsserie som 2020 efterföljdes av bästsäljaren Vingar av Silver. Fayes äventyr följs nu av läsare i fler än 60 länder och har toppat bästsäjarlistor från Sverige till Italien och Argentina.

Mina & Vincent-serien

Att hitta rätt samarbetspartners i olika projekt har länge varit Camilla Läckbergs styrka. Därför var det ingen överraskning när hon berättade att hon och vännen Henrik Fexeus bestämt sig för att skriva en deckarserie tillsammans. I serien om Mina och Vincent smälter Fexeus lekfulla sinne för kluriga pussel och oväntade twister ihop med Läckbergs osvikliga känsla för intressanta karaktärer och spännande handling ihop.

Film & TV

Redan 2006 var Camilla Läckberg Sveriges bäst säljande författare. En tron hon sedan dess inte abdikerat från. Året efter gjordes de första filmatiseringarna av deckarna som sedan visades i SVT. Fjällbacka har på nytt blivit hett i tv-sofforna med storsatsningen Fjällbackamorden som sändes julhelgen 2012. 2013 var det svensk biopremiär för Tyskungen, en långfilm baserad på den femte deckaren i Fjällbackaserien.

En internationell bästsäljare

Parallellt med framgångarna på hemmaplan har Camillas böcker hittat läsare i allt fler länder utanför Sverige. Hon är en av världens mest lästa författare med fans i allt från Spanien, Frankrike, Danmark, Norge, Polen, England, Argentina och USA. Hittills har böckerna kommit ut i fler än 60 länder och sålt över 35 miljoner exemplar.

Barnboksförfattaren

2011 dök en ny karaktär upp i Camilla Läckbergs värld – Super-Charlie. En barnboksdebut om en bebis med krafter utöver de vanliga. Sedan dess har barnboksdebuten följts upp med 12 fristående böcker och två pysselböcker i serien om Super-Charlie. 2021 kommer Super-Charlie och rymdvalpen.
Super-Charlie är en figur som inte nöjer sig med att bara finnas i böckernas värld. Han har också gjort två poplåtar, Super-Charlie och Flyga med mig. Camilla Läckberg skriver texterna och musiken produceras av Pelle Nylén. Snart kommer Super-Charlie dessutom finnas i rörligt format när han flyger in genom en skärm nära dig.

Kokböcker

Under de första åren skrev Camilla Läckberg en ny deckare varje år och dessutom hann hon med att göra två kokböcker med barndomsvännen och stjärnkocken Christian Hellberg.

Multitalangen

Camilla Läckberg är dessutom en passionerad entreprenör som är delägare i smyckesföretaget Sahara Silver och vårdbolaget Hedda Care. Samarbetet med Pelle Nylén kring musiken till Super-Charlie har utvecklats till ett gemensamt bolag One Spoon Music, som skriver både musik och jinglar. Företaget vänder sig till skivbolag, musikförlag, filmbolag, tv-bolag, radiostationer, reklamfilmsbranschen och artister. Camilla driver också filmbolaget Bad Flamingo Studios tillsammans med bröder Alexander och Baker Karim. Vid sidan av sitt författarskap har Läckberg ett starkt ideellt engagemang. Hon har i många år jobbat med att förverkliga barns drömmar genom Min Stora Dag. Sedan 2012 är Camilla även ambassadör för Barncancerfonden där hon är aktiv i flera insamlingar och skänker pengar för varje bok som säljs i Super-Charlie serien. 2012 dansade Camilla Läckberg in i de svenska vardagsrummen genom sitt deltagande i Let’s Dance i TV4, där hon kom fyra. Dansen har sedan blivit en riktig passion och numera är Pro/Am-danstävlingar ett välkommet avbrott i de långa skrivpassen hemma på söder.

Utmärkelser

2021 – Vinnare av Nextory Awards för bästa vuxenbok
2019 – Sveriges mest sålda bok (En bur av guld)
2013 – Nominerad till Petronapriset, Crimefest i Bristol
2012 – Årets bäst klädda, Elle
2012 – Årets Kvinna, Expressen
2011 – Årets lantis, Tidningen Land
2011 – Europas 6:e bäst säljande författare
2010 – Europas 7:e bäst säljande författare
2009 – Årets chicaste karriärista, Chic
2006 – Årets författare, SKTF
2006 – Folkets pris, Rix FM och Bokia
2005 – Crime Novel of The Year award (Stenhuggaren)

Barncancerfonden

Camilla Läckberg är ambassadör för Barncancerfonden sedan februari 2012, en organisation vars verksamhet ligger henne varmt om hjärtat. Som mamma till fyra barn är en av de största fasorna att de skulle drabbas av en svår sjukdom som cancer.

Camilla Läckberg har varit aktiv i flera av Barncancerfondens insamlingar. Hon har bland annat auktionerat ut sig själv som middagssällskap.

Barncancerfonden finansierar idag 90 procent av den svenska forskningen inom barncancer.

Vill du också bidra till Barncancerfonden? Din gåva sätter du in på PG: 90 20 90-0 eller Bg: 902-0900. Mer information hittar du på deras hemsida.

barncancerfonden-logo

Engagemang och samarbeten

BAD FLAMINGO STUDIOS

2019 grundade Camilla Läckberg tillsammans med bröderna Alexander och Baker Karim produktionsbolaget Bad Flamingo Studios. Idén att starta bolag kom när Camilla Läckberg och Alexander Karim träffades under inspelningen av Stjärnorna på Slottet. Samarbetet med Alexanders bror Baker Karim var givet. Med sina många år som regissör i branschen och dessutom en uttalad förespråkare för mångfald var det en match made in heaven.

Syftet med bolaget var först och främst att själva kunna kontrollera det de skapar och ha makten över sina egna produktioner. I förlängningen vill de också kunna erbjuda andra kreatörer samma makt. Med strategiskt tänkande och nya digitala lösningar vill Läckberg och bröderna Karim skapa nya vägar och möjligheter för fler kreatörer.

LIVELY WINES

2021 lanserade Camilla Läckberg tre ekologiska bag in box viner tillsammans med den italienska vinproducenten Poderi dal Nespoli från Emilia-Romagna, norra Italien. En resa som har tagit ca 1,5 år av vänskap, passion och ett gemensamt förhållningssätt till att viner är till för att njutas av. Beklädda i Camillas signaturmönster leopard finns nu tre helt nya boxviner, ett rött-, ett vitt- och ett rosévin som är perfekt att kickstarta vårens grillsäsong med.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.